Blog

Schatten

Vaak liggen in oude gebouwen schatten verborgen. Zo doet het verhaal de ronde dat men opruiming hield op de abdij Rolduc te Kerkrade en een paar oude boeken vond. Die boeken werden ingepakt in bruin pakpapier en naar een antiquair gestuurd met de vraag of ze enige waarde hadden. Wie schets de verbazing van de kloosterlingen toen een paar dagen later heren met koffertjes voorbij kwamen, die met een handboei aan hun handen vast zaten. Die oude boeken bleken van grote waarde. Wie weet hoeveel oude papieren muziekstukken of geschriften er in de loop der jaren zijn weggegooid. Wie weet hoeveel boeken, geschriften of andere antieke zaken er nog in kloosters te vinden zijn.

Rolduc heeft een bijzondere klassieke bibliotheek, die op afspraak door groepen bezichtigd kan worden. Zo zullen andere kloosters eveneens bijzondere bibliotheken hebben die met zorg omkleed worden zodat de oude manuscripten, muziekpartituren met kerkelijke muziek en andere waardevolle boeken behouden blijven.

Toeval speelt soms een grote rol. De door de componist Orf wereldberoemd gemaakte Carmina Burana is bij toeval ontdekt toen men ging opruimen. Men ontdekte een map met muziekpartituren voor kerkmuziek uit de 11e eeuw in de oude kerk van Kaufbeuren in Duitsland. Dat werd de Carmina Burana, het kerkelijke muziekboek uit Kaufbeuren.

Op zich is dat natuurlijk niet zo verwonderlijk want de monniken waren de kopieerders van de geschriften. Naast het brouwen van bier of het werken in de kloostertuin waren zij ook druk bezig met het kopiëren van geschriften. Zij waren de eerste mensen met RSI, ontstaan doordat ze dag in dag uit stukken stonden over te schrijven. Waar zouden de oude geschriften zonder hun werk gebleven zijn?

Tags: , , , ,

No comments yet.

Laat een reactie achter

Remember to play nicely folks, nobody likes a troll.