Blog

Oud klooster wordt door de Radboud Universiteit omgetoverd tot academiegebouw

Later dit jaar begint de Radboud Universiteit in Nijmegen met het transformeren van het Collegium Berchmanianum (oud klooster) tot een gloednieuwe academiegebouw. In 2013 heeft de Universiteit het rijksmonument opgekocht en plannen gemaakt voor de transformatie.

berchmanianum(1)

Landelijk studiehuis voor de filosofie

Het Berchamanianum heeft een gigantisch oppervlakte van ruim 9000 vierkante meter, liggend op een perceel van meer dan 7 hectare, inclusief bossen en een prachtige tuin.

De bouw van het klooster is in 1927 begonnen en in 1929 afgerond in opdracht van de Nederlandse Provincie Der Paters Jezuïeten.

Het gebouw heeft jarenlang dienst gedaan als landelijk studiehuis voor de filosofie en staat erom bekend dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als hoofdkwartier van voor de Duitse Lebensborn Vereniging voor het  koppelen van Arische mannen en vrouwen.

Nieuwe plek voor het college van bestuur

het oude kloostergebouw zal in de toekomst het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen huisvesten. Daarnaast zullen er nog verschillende ondersteunende diensten verhuizen naar het klooster en wordt het gebouw de komende jaren gebruikt voor een tal van verschillende plechtigheden.

20131004_berchmanianum_500

Tags: , ,

No comments yet.

Laat een reactie achter

Remember to play nicely folks, nobody likes a troll.