Kloostertuin

In Utrecht kan men op de Mariaplaats genieten van een stukje oude kloostertuin. Maar dat is niet het enige dat er over is, want naast de Dom kan men een kloostergang binnenstappen, waar overigens ook kruiden groeien. Deze overblijfselen zijn er op heel wat meer plaatsen in ons land te vinden. Soms moet men even goed zoeken of bij de VVV binnen stappen, maar feit is dat het altijd loont. Zo hebben Woerden, Boxmeer en Haarlem bijvoorbeeld ook een kloostertuin.


Mariaplaats in Utrecht

De Trappisten die de schepping van God in het klooster wilden brengen, waren de eersten die een tuin aanlegden. Hun voorbeeld werd door de hele wereld overgenomen. In de tuinen werden veelal kruiden gekweekt die men niet alleen gebruikte in het eten, maar ook om geneesmiddelen te maken. Een klooster was opgezet als afscheiding van de aardse wereld en dus probeerde men zo min mogelijk in contact te komen met die buitenwereld. Om die reden vindt men kloostertuinen dan ook vaak op een plek binnen de kloostermuren.

Er is ook nog een andere vorm van kloostertuin. Dat zijn de tuinen die buiten de kloostermuren lagen en waar men groente verbouwde. Deze zijn alleen nog te vinden bij kloosters die nog als zodanig dienst doen of bij kloosters die inmiddels een andere bestemming hebben gekregen, maar waar alles nog in tact is. Deze tuinen zijn nu in gebruik als volkstuintjes. Daarmee produceren ze nog steeds voedsel voor de mensen.