Blog

Kloosterpostzegels

kloosterpostzegelWie ge├»nteresseerd is in kloosters, kan deze interesse koppelen aan een andere hobby: postzegels verzamelen. Geografie, geschiedenis en architectuur maken kloosters tot een dankbaar onderwerp voor postzegels. Geef op verzamelaarssite catawiki ‘klooster’ als zoekopdracht en je krijgt een indrukwekkende lijst zegels en series.

Postzegels verzamelen over een bepaald onderwerp heet thematische filatelie. Het voordeel van thematische filatelie is dat je gericht kunt zoeken en verzamelen. In het geval van kloosters kun je je beperken tot bepaalde landen en religies. Bijvoorbeeld kloosters in Spanje of kloosters van de Oosters-orthodoxe Kerk. Maar je kunt ook dieper duiken en je aandacht richten op kloosters van verschillende ordes binnen een kerk.

Ook in Nederland verschijnt regelmatig een kloostergebouw op een postzegel. Bijvoorbeeld in de serie Mooi Nederland van PostNL. In 2010 was dat de abdij in Middelburg. Dit gebouw, waarin nu het Zeeuws Museum is gehuisvest, was tot 1574 een klooster. Op de Mooi Nederland-postzegels over Oosterhout uit 2009 vind je een afbeelding van het Klooster Sint Catharinadal van de zusters Norbertinessen.

Uiteraard worden deze zegels niet gebruikt om zakelijk post mee te versturen maar verdwijnen deze veilig in het album van een echte liefhebber.

Tags: ,

No comments yet.

Laat een reactie achter

Remember to play nicely folks, nobody likes a troll.