Kloosterboerderij

Ieder klooster had zijn eigen boerderij. Natuurlijk op de eerste plaats om te zorgen voor levensmiddelen. Maar ook, en dat is weer zo’n ontwikkeling die typisch is aan kloosters om gerst te zaaien en hiervan, met wat andere ingrediënten gerstenat te maken. Die typische kloosterbieren. Zwaar en lekker. Gevaarlijk als men de grens overschrijdt. Maar uiterst smakelijk als men genieter blijft. Kloosterbieren zijn er in allerlei smaken en soorten te vinden. De broeders hadden de tijd, rust en ruimte om die smaak steeds verder te ontwikkelen.


Kloosterboerderij in Baexem

Alhoewel de meeste kloosterbieren uit België afkomstig zijn, zijn er ook wel een paar in ons land te vinden. In kloosters in Brabant bijvoorbeeld kan men overnachten of lekker eten of gewoon even op het terras genieten van een ter plekke gebrouwen kloosterbier. Uiteraard dient men een BOB mee te nemen, want het percentage alcohol van de meeste kloosterbieren is van dien aard dat men beter niet meer kan autorijden.

Tijden veranderen. Dat weten kloosters als geen ander. In de tegenwoordige tijd zijn er dus ook kloosters te vinden waar men zelfgemaakte wijnen kan bestellen. Nu de druif weer geïntroduceerd is in Nederland is het natuurlijk niet vreemd dat men kloosterwijnen begint te produceren.