Conferenties

Een aantal kloosters zijn omgevormd tot conferentiecentra. Bijvoorbeeld het Kontakt der Kontinenten en het Cenakel in Soesterberg. Beide kloostergebouwen worden al sinds jaren gebruikt als conferentiecentrum, waar trainingen en cursussen worden aangeboden of die men voor conferenties, trainingen en cursussen kan huren.

Dit zijn niet de enige conferentiecentra in Nederland die vroeger als klooster dienst deden. Een bijzonder centrum, gezien de ligging, is de abdij Rolduc in Kerkrade of de Konigshof in Veldhoven. Deze voormalige kloosters zijn ook in gebruik als hotelaccomodatie. Voor diegeen die eens een weekendje rust wil in een prachtige omgeving. Vaak vindt men in voormalige kloosters die serene rust die, zonder dat het echt opvalt, gewoon aanwezig is. Iets heel bijzonders om te beleven, want groepen passen zich aan die sfeer aan. Alles wordt net iets gemoedelijker en gemakkelijker.

Het Cenakel in Soesterberg

Een ander kenmerk van kloosters is dat men er wist wat goed leven was. Dat vindt men ook nog steeds terug. Veelal lekker eten en een goed getapt bier als kenmerk hebbend. Dit is door de eeuwen heen ontwikkeld en maakt deel uit van wat men het kloosterleven is gaan noemen. Dit is ook wat overgebleven is tot op de dag van vandaag.